top of page

Voorbeelden \ Wetenschap & Mens \ Ladies@Space (Conny Aerts)

voorbeeld
Ladies@Space
Een initiatief van Kavli Prijs Laureate Conny Aerts

Conny Aerts, topwetenschapper met een missie

Conny Aerts.jpg

Conny Aerts is een professor sterrenkunde aan de KU Leuven met een zeer indrukwekkend palmares als wetenschapper. Hier enkele hoogtepunten:​

​

  • 2012: Francqui Prijs: uit handen van Koning Albert mocht zij deze prijs in ontvangst nemen. Deze prijs wordt beschouwd als de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs.

  • 2020: FWO-Excellentieprijs, wat wel eens de "Vlaamse Nobelprijs" genoemd wordt.

  • 2022: Kavli Prijs: samen met twee Amerikaanse astronomen wint zij de Kavli Prijs voor Astrofysica. Dit is wereldwijd de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen.

Ladies@Space

Naast haar wetenschappelijk onderzoek zet Conny Aerts zich ook in voor het vrouwen in de wetenschap. Vrouwen zijn nog vaak ondervertegenwoordigd.

 

Ook in de ruimtevaartsector. Op 25 maart 2022 organiseerde zij Ladies@Science, een evenement in De Bib Leuven waarbij 120 jonge dames van 17-18 jaar in contact kwamen met 15 dames uit de ruimtevaartindustrie.

​

Om meer momentum te creëren rond dit onderwerp hebben wij een reeks van drie video's geproduceerd:

Een 30"-video gericht aan jonge dames met de boodschap: Heb je interesse in de ruimte? Kies voor een studierichting in de ruimte! (Geproduceerd in 2 formaten: in liggend formaat en in staand formaat, zodat het geschikt is voor o.m. YouTube, Facebook, Twitter en Instagram)

Een 66"-video gericht aan beleidsmakers en aan managers in de ruimtevaartindustrie met als boodschap: Werf meer vrouwen aan. (Diversiteit maakt je bedrijf veel sterker)

Een 3 minuten video waarin Conny Aerts haar missie nader toelicht:

  • De ruimtevaartsector heeft nood aan meer talent

  • Er is nog heel wat talent bij meisjes en jonge dames.

Kavli Prijs

220906 Conny Aerts receive the Kavli Prize - photo Thomas Barstad Eckhoff.jpeg

© foto: Thomas Barstad Eckhoff

Toch even een woordje over de Kavli Prijs. Na de Nobelprijs is dit de belangrijkste wetenschapsprijs in de wereld. Ze bestaat sinds 2008 en wordt om de twee jaar uitgereikt. Er zijn drie categorieën:

  • Astrofysica (het hele grote),

  • Nanowetenschappen (het hele kleine) en

  • Neurowetenschappen (het meest complexe)

​

Op dinsdag 6 september 2022 ontving Conny Aerts de prijs uit handen van Koning Harald V. Dat was tijdens de Kavli Prijs Week, een week waar topwetenschap gevierd wordt met lezingen en ontmoetingen.

Ewine van Dishoeck

In 2018 was de Nederlandse Ewine van Dishoeck laureate. Zij is professor astronomie aan de Universiteit Leiden. Ik vermeld haar hier even omdat ik ook haar heb mogen interviewen.

​

In juni 2021 was zij één van de grote namen op de affiche van de Ecsite Conference. Deze conferentie moest vanwege covid online doorgaan. Normaal nemen zo'n 300 personen deel aan die conferentie. Voor de online versie mikten de organisatoren op 1.200 deelnemers.

Ecsite heef dit doel gehaald door onder meer in te zetten op video. In een van de trailers heeft Ewine van Dishoeck de hoofdrol. Voor de realisatie van de video werd een Zoom-verbinding gemaakt. Zo konden wij haar interviewen.

In het samenvattend videoverslag is er dan uiteraard ook een mooie vermelding van haar lezing gemaakt. (Zie vanaf 0 m 40 s)

bottom of page